Sådan planlægger du, hvordan din Mac skal tænde og slukke hver dag, hvilket er en særdeles nyttige funktion, som du kan lære meget mere om her.
Hvis du ikke har behov for, at have din Mac er tændt hele tiden, kan du selv planlægge, hvornår den skal tænde og slukke hver dag.
Sådan planlægger du en Mac til at tænde og slukke i Monterey og tidligere versioner
Hvis du gerne vil have, at din Mac skal lukke ned hver aften og starte op hver morgen på et bestemt tidspunkt, så kunne du nemt få den til at gøre dette. Du skal blot gøre følgende:
- Åbn Systemindstillinger
- Gå til Energisparer på en iMac eller Batteri på en bærbar Mac-computer
- Find Tidsplan (I ældre versioner af macOS var knappen Planlæg nederst på fanen Energispare)
- Vælg dit tidspunkt for opstart
- Vælg dit tidspunkt for luk ned
Sådan planlægger du en Mac til at tænde og slukke i Ventura
Hvis du har Ventura og gerne vil have, at din Mac skal lukke ned hver aften og starte op hver morgen på et bestemt tidspunkt, så bliver det lidt mere omstændigt. Men det kan heldigvis stadig godt lade sig gøre at indstille din Mac til at udføre denne handling. Du skal gøre følgende:
- Åbn Terminal
- Indtast en af følgende pmset-kommandoer:pmset -g sched: Se den aktuelle tidsplan
- sudo pmset repeat wake M 8:00:00: Planlæg din Mac til at vågne kl. 8:00 hver mandag
- sudo pmset gentag annullering: Annuller den aktuelle tidsplan
- Tryk på Retur
Det er som sagt blevet noget mere besværligt at bede din Mac om denne handling. Det skyldes, at Apple har fjernet planlægningsmulighederne i denne version.
Skal jeg slukke for min Mac hver aften?
Hvis du stiller dig selv spørgsmålet, om du overhovedet bør slukke for din Mac hver aften, er du ikke den eneste. For der er mange, der er i tvivl om, hvorvidt det er bedst at lade computeren stå i slumre tilstand natten over eller den bør slukkes helt.
Brugerens valg
Der er faktisk en overvejende stor andel af Mac brugere, der vælger ikke at lukke deres computere helt ned. De vælger i stedet at lade den stå på vågeblus indtil næste morgen. Det viser sig, at det oftest er et meget bevidst valg, at de ikke slukker helt for deres Mac. Tit og ofte er det, fordi ønsket om at kunne starte lige præcis der hvor de sluttede dagen inden, er meget stort. En anden forklaring er, at Mac-computerne simpelthen er designet til at være meget effektive, når det kommer til både energiforbrug og ydeevne. Derfor oplever brugerne, at deres Mac kan holde til at stå tændt næsten i det uendelige, uden at de påvirker deres computer.
Flere muligheder
Men er det mon en god idé, hvis du lader din Mac være tændt på ubestemt tid? Det vil vi kigge lidt nærmere på her.
Overordnet set, kan man sige, at der er tre forskellige valg, når du afslutter din arbejdsdag. Du kan vælge at lade din Mac være tændt helt til du skal bruge den igen næste dag, du kan vælge at sætte den på vågeblus eller du kan vælge helt at slukke for din Mac. Vi vil kigge nærmere på fordele og ulemper ved alle tre valg.
Altid tændt
Det kan være fristende blot at lade din Mac være tændt og klar hele tiden. Der vil ved denne løsning ikke være nogen spildtid, da du blot skal sætte dig foran din Mac og så er du klar til at gå i gang med dagens arbejde. Ved at vælge denne løsning skal du heller ikke vente på, at din Mac lukker ned efter endt arbejdsdag. Du skal i stedet blot rejse dig fra stolen og forlade din computer.
Men der er også en del ulemper ved at vælge denne metode. For det første, vil din Mac stå og bruge strøm hele døgnet rundt. Det kan godt være, at den er meget energieffektiv, men det vil alligevel løbe op, hvis du ser på udgiften over længere tid.
Hvis du ser på der over tid, så kan både processer og apps tilstoppe din RAM. Det vil være medvirkende til, at du vil opleve at din Mac bliver langsommere. Efter et par dage, hvor du slet ikke har haft slukket din Mac, kan du derfor godt opleve, at ydelsen falder på din Mac og den ikke længere fungere optimalt. Det er specielt noget, der vil give udslag, hvis du har en lidt ældre Mac. Men selv på helt nye modeller, vil du kunne opleve dette.
For at løse dette problem, kan du vælge at lukke og eventuelt genstarte nogle af de programmer eller apps, du har åbne. Hvis det ikke hjælper tilstrækkeligt, kan du vælge helt at genstarte din Mac.
Ikke den optimale løsning
Selvom det godt kan friste, bare at lade din Mac være tændt hele tiden, kan det ikke anbefales. For du kommer ikke udenom, at nogle gange har din Mac bare brug for at blive lukket helt ned og starte igen, for at kunne køre optimalt. For hver gang du lukker den helt ned, rydde RAM'en og tillade eventuelle processer, der godt kan gået i stå, hvis din Mac er tændt for længe, at komme i gang igen.
Derudover vil mange opdateringer kun kunne installerede og anvendes, i forbindelse med, at du genstarter din Mac. Derfor kræver det, at din Mac får lov at blive lukket ned en gang imellem, hvis du vil sikre, at alt fungerer som det skal.
Vågeblus om natten
Hvis du vælger at sætte din Mac på vågeblus, reduceres den mængde energi, den bruger, markant. Men da du ikke har slukket helt for den, kan den hurtigt "vækkes" igen. Det er meget hurtigere at få gang i en Mac, der står på vågeblus, end det er at få startet den op fra slukket tilstand. Det er også meget hurtigere at sætte den tilbage til vågeblus om aftenen end det er at vente på, at den lukker helt ned. Derfor kan der være tid at spare, hvis du vælger denne løsning. Specielt, hvis du har en Mac med Apples M1- eller M2-processor, vil du opleve, at den starter næsten øjeblikkeligt, hvis den har været på vågeblus.
Din Mac vil ligefrem bruge mindre strøm ved at være sat på vågeblus natten over, end det vil kræve, hvis den skal lukke helt ned for derefter at starte alle systemer op igen næste morgen. Så det er meget fristende, at vælge denne løsning. Som eksempel kan nævnes, at hvis du har en en M1 MacBook Air vil den bruge 0.77 kWh strøm på ét år, hvis du vælger at sætte den på vågeblus i 10 timer hver nat i stedet for at slukke den. Hvis du har en iMac, vil den bruge lidt mere i strøm. Det samme regnestykke med 10 timers vågeblus om natten i stedet for at blive lukket helt ned vil løbe op i ca. 5 kWh på ét år.
Men ligesom ved den mulighed, at du kan vælge at lade din Mac være tændt hele tiden, skal det igen nævnes, at din Mac nogle gange bare har brug for at blive lukket helt ned og få lov til at starte op igen. Du kan vælge at genstarte din Mac nogle gange i løbet af ugen, for at komme problemet til livs. For det er nogenlunde de samme ulemper, som nævnt i afsnittet ovenfor, du kan opleve, ved at lade din Mac stå på vågeblus hver nat.
Sådan sætter du din Mac på vågeblus
Hvis du ønsker at sætte din Mac på vågeblus, kan du gøre følgende:
- Klik på Apple-ikonet, du finder øverst til venstre på skærmen
- Vælg Slumre i menuen
Din Mac vil nu gå på vågeblus. Når du ønsker at bruge den igen, skal du blot trykke på en vilkårlig tast.
Du kan også vælge at indstille din Mac til automatisk at gå på vågeblus på et bestemt tidspunkt i løbet af dagen. Men så skal du være opmærksom på, at du lige pludselig ikke selv bestemmer, hvornår du er færdig med arbejdet og klar til, at din Mac skal gå i venteposition.
Slukket om natten
Den sidste mulighed er, at du også kan vælge, at din Mac skal slukkes og derved lukkes helt ned, når du er færdig med at bruge den.
Din Mac har helt sikker godt at, at blive lukket helt ned og få en velfortjent pause en gang imellem. Derved kan de både få mulighed for at få opdateringer, RAM og apps til at virke optimalt. Men det kræver dog også både noget tid og energi at henholdsvis tænde og slukke for en Mac.
Nogle mener, at det kan være en dårlig idé at slukke og tænde for en Mac hver dag, da den køling og genopvarmning af komponenterne, der opstår når du slukker og tænder ikke er godt for din Mac. Men vi mener, at Apple har lavet så robuste og effektive computer, at de hverken tager skade af at blive brugt eller tændt og slukket.
Sådan slukker du din Mac
Hvis du ønsker at slukke din Mac, kan du gøre følgende:
- Klik på Apple-ikonet, du finder øverst til venstre på skærmen
- Vælg Luk ned i menuen
Din Mac vil nu slukke af sig selv. Du tænder den igen ved at trykke på den tænd knappen på din Mac.
Kan en Mac være slukket for længe
Hvis du ved, at din Mac skal være slukket over en længere periode, anbefaler Apple, at du ikke lader batteriet være helt op til 100 %, men heller ikke lader den være helt afladet.
For hvis du vælger at opbevare den fuldt opladet i længere tid, kan du godt risikere, at batteriet mister noget kapacitet. Dette kan være med til at forkorte batteriets levetid. Hvis du derimod opbevarer din Mac med et helt afladet batteri, kan du risikere at batteriet falder i en dyb afladningstilstand, hvilket kan medføre, at batteriet fremadrettet vil være ude af stand til at holde en opladning.
Hvad bør du vælge
Der er både fordele og ulemper ved at lade din Mac være tændt hele tiden, at slukke den samt at lade den gå på vågeblus. Derfor skal du finde en løsning, der passer bedst til dig og dit behov. Men en blanding mellem vågeblus og slukket helt vil være en god idé.
Hvis vi skal sige noget helt generelt, så er en tommelfingerregel, at hvis du kun skal være væk fra din Mac i et par timer eller endda natten over, kan det være en god idé at lade den gå på vågeblus. Men hvis du skal være væk fra den i længere tid end til næste morgen, så er det en god idé at slukke den helt.