Overvejer du at købe en brugt MacBook privat uden garanti, så se vores nyttige købsråd her.
Der kan spares tusindvis af kroner ved at købe en brugt MacBook, men der følger også nogle ulemper ved alle former for brugtkøb, som du bør kende og forholde dig kritisk til. Ligeledes er der også nogle ting du skal forholde dig til, inden du sælger din gamle Mac videre.
Når brugt er godt
Brugte computere har faktisk også langt færre fejl end de nye. Dermed er der altså en lavere risiko for, at computeren skal på værkstedet til reparation. For langt de fleste "børnesygdomme" på en ny computer opstår nemlig typisk i løbet af det første leveår, viser nye undersøgelser.
En brugt computer som en lækker MacBook, der er omkring 2 til 3 år gammel, kan derfor let vise sig at være et langt bedre køb end en ny.
Vi giver dig her seks brugbare tips, hvis du overvejer at købe en billig brugt MacBook. For der er en række ting, du bør tjekke, for at være sikker på, at du gør en god handel.
Tip nr. 1 - Tjek batteriet
Det vil være super ærgerligt, at købe en brugt MacBook, som har et dårligt batteri. Du kan risikerer, at købe en med kun en times brug tilbage på en opladning eller måske endda mindre end det. Udskiftning af et computerbatteri i en bærbar er nemlig en ret kostbar affære og kan let løbe op i flere tusinde kroner på et autoriseret computerværksted. Vi anbefaler derfor, at du selv tjekker batteriydelsen, hvis muligt, inden du køber en brugt MacBook.
Tip nr. 2 - Undersøg skærmen
Et typisk alderdomstegn for en MacBook er, når selve skærmen får en orange glød over sig. Det er let at konstatere ved at tænde for computeren og teste betragtningsvinklen - du vil ikke være i tvivl, når du står med en brugt MacBook med et orange skær og dermed en dårlig skærm.
Tip nr. 3 - Tjek de trådløse forbindelser
En bærbar uden WiFi og bluetooth er lige som en bil uden hjul. Det kører kun perfekt, hvis begge dele fungerer korrekt. Så derfor gør dig selv den tjeneste at tjekke både WiFi og bluetooth, inden du køber en brugt MacBook. En reparation af de trådløse forbindelser kan nemlig være en bekostelig affære. Prøv eventuelt selv at Google, hvad et nyt trådløst netkort til MacBook koster. Det er uhyggelig læsning.
Tip nr. 4 - Gendannet til fabriksindstillinger
Sørg for den den brugte MacBook er nulstillet til fabriksindstillinger. Herved undgår du at købe en brugt bærbar, som er låst til et Apple-ID og den tidligere ejer. Der er nemlig ikke meget ved, at få en smart MacBook, som aldrig rigtig kan blive din egen. Vær opmærksom på, at det er sælgeren, der skal sørge for at Mac´en bliver formateret til fabriksindstillinger, da man skal bruge koderne til Apple-ID´et for at kunne foretage en nulstilling.
Tip nr. 5 - Den generelle stand
Har den brugte MacBook ført et omtumlet liv, så kan der let være skrammer og buler i aluminiumskabinettet. En typisk skade, du skal være opmærksom på, er at gummifødderne under bunden er faldet/slidt af. Derfor er det altid en rigtig god idé at tjekke computeren fra alle vinkler samt under bunden for diverse fejl og mangler.
Brug lidt ekstra tid på at tjekke at tastaturet fungerer som det skal, da det kan have været væskeskadet, hvilket kan betyde udfald under brugen af tastaturet. Vi anbefaler, hvis det er muligt, at du altid går efter en MacBook, som kun har haft én ejer, så er der større sandsynlighed for, at alt er i orden og fungere som det skal.
Husk også altid på, at Apple kun understøtter din Mac med sikkerheds- og softwareopdateringer i et vist antal år. Derfor bør du altid holde øje med, om en gamle Mac stadig er optimal og ikke mindst sikker for dig at bruge. Der er ingen grund til at købe en MacBook, du alligevel ikke kan bruge.
Tip nr. 6 - Tjek prisen
Brug din fornuft, når du ser en flot MacBook. Selvfølgelig skal du ikke købe en, der er for dyr. Men du skal også passe på, at det modsatte heller ikke er tilfældet. For er prisen på den brugte MacBook for billig sammenlignet med den gennemsnitlig salgspris. Så skal du nemlig være ekstra på vagt, da computeren kan være i dårlig stand eller ligefrem i stykker. Du kan også i yderste konsekvens risikere, at den er stjålet. Forlang derfor altid en original kvittering på den brugte MacBook, når det er muligt.
En god handel
Hvis du kigger dig godt for, så kan du nemt lave en rigtig god handel når du køber brugt. Der gør sig ikke kun gældende, når du køber en brugt MacBook, men også hvis du er på jagt efter en brugt iPhone eller en brugt iPad.
Husk at den bedste handel er den, hvor både køber og sælger er tilfredse bagefter.