Den bedste MacBook til studerende og skoleelever

Når det kommer til at skulle investere i MacBook til skolen, er det for de fleste elever på et stramt budget til trods for diverse studierabatter.

Det personlige budget som nuværende eller kommende studerende er typisk stramt, og pengene skal bruges fornuftigt, når det kommer til indkøb af en studie-Mac, der gerne skal holde i hele studiets løbetid.

Der mange ting at tage højde for i indkøbet af en skolecomputer til skolearbejdet udover købsprisen herunder processor kraft, skærmstørrelse, antallet af ram, SSD-størrelse og typen af grafikkort.

Når den studerende har fået klarlagt sine behov på den front, handler det først og fremmest om at gøre en god handel på en maskine, der kan holde i mange år.

Det kan være sin sag at finde det bedste tilbud på en MacBook til uddannelsen, men vi er her for at hjælpe. Derfor har vi lavet en lille indkøbsguide, som gør valget lidt nemmere.

Brugt eller ny MacBook til uddannelsen?

Studerende og skoleelever starter som de fleste andre mennesker ud med at kigge på, hvor mange penge vedkommende har til at handle for. I denne proces er det nærliggende at overveje at købe en MacBook brugt på DBA eller gennem en forhandler på nettet, da der findes mange gode tilbud på brugte MacBooks online.

Der kan spares en hel del penge ved at købe en brugt MacBook til skolearbejdet, men et brugtkøb kommer også med en række potentielle ulemper. I sit udgangspunkt er en brugt MacBook blevet brugt af én eller flere andre personer, hvorfor hardwaren og indmaden vil være slidt. Det er helt sikkert muligt at finde en rigtig flot brugt MacBook til en fornuftig pris, hvis du er villig til at acceptere, at der for det meste ikke er tale om den nyeste MacBook-model. Det betyder blandt andet, at du skal være indforstået med, at blandt andet batteriet er blevet slidt, og enheden dermed ikke kan holde strøm så længe sammenlignet med, da den pågældende MacBook-model var helt ny.

En anden og vigtig ting du skal gøre dig klart er, at en MacBook købt brugt af en privat person er købt som beset. Dette betyder at købet er uden nogen former for garanti og dermed udelukker muligheden for at lave reklamationer for evt. fejl og mangler. Det vil med andre ord sige, at alle eventuelle udgifter til udbedring af fejl og mangler på en MacBook, der er købt af en privat person, står for købers egen regning. Det er dog ikke kun private, der sælger computere brugt. Flere og flere forhandlere har også fået øjnene op for, at der er god efterspørgsel på en brugt MacBook. Det giver dig mulighed for, at ting som reklamation opretholdes, hvis du i stedet vælger at købe en brugt MacBook fra en forhandler. For her er du dækket af den reklamationsret og garanti, som købeloven foreskriver.

Hvis du derimod hælder mere til at købe en helt ny MacBook hos en forhandler, får du noget helt andet for pengene. For det giver dig en spritny maskine med lang batteritid, mulighed for service, reklamationsret og købsgaranti.

Vi anbefaler derfor, at man som studerende kigger efter en ny MacBook indkøbt hos en forhandler som eksempelvis Power. Elgiganten, Humac eller direkte på Apples egen hjemmeside.

Det er dog heller ikke nogen hemmelighed, at prisskiltet på en helt ny MacBook er noget anderledes end på en brugt. Kniber det med pengene, er det muligt at finansiere købet af en ny MacBook med et lille computerlån eller ved at købe den på afbetaling, hvor der afdrages et lille beløb hver måned. Dette giver dig som studerende råd til at købe en ny MacBook med alle de fordele, som er beskrevet ovenfor. Derudover tilbyder rigtig mange forhandler også muligheden for studierabat, så du som studerende kan købe en ny MacBook til en billigere pris.

Køb af ny MacBook med computerlån eller på afbetaling?

De to finansieringsformer computerlån og køb på afbetaling giver dig i bund og grund det samme resultat. Du får nemlig selv som studerende mulighede for at købe en ny MacBook til uddannelsen uden at du har alle pengene sparet op.

Et computerlån eller elektroniklån er i praksis et forbrugslån, som du kan optage hos forhandleren, hvor der underskrives et lånedokument, hvori der aftales løbetid, rente, oprettelsesgebyrer og størrelsen på den månedlige ydelse, der skal tilbagebetales til finansieringsselskabet.

Vælger du at købe en computer på afbetaling, så underskrives der ligeledes et afbetalingsaftale, hvor der også aftales løbetid, rente, oprettelsesgebyrer og størrelsen på den månedlige afbetalingsydelse, der skal tilbagebetales til finansieringsselskabet - eksempelvis LEASY.

Hvis du misligeholder computerlånet, så sender finansieringsselskabet dig en rykker om betaling. Men de har ikke mulighed for at hente den pågældende MacBook, da du udover at være debitor på lånet også er ejeren af den pågældende MacBook. Manglende betaling kan altså ikke resultere i, at kreditoren henter din MacBook, Men en manglende betaling er naturligvis ikke uden konsekvenser. For der tilskrives naturligvis renter og gebyrer på computerlånet, når det er i restance. 

Misligeholder du afbetalingsaftalen ved ikke at betale den månedlige ydelse, så er historien lidt en anden. For i dette tilfælde er afbetalingsselskabet både kreditor og samtidig ejer af den pågældende MacBook. Det vil med andre ord sige, at selskabet i tilfældet med den manglende overholdelse af afbetalingsaftalen faktisk kan vælge at hente din MacBook hos dig. Dette efterlade dig med en afbetalingsaftale - men uden en MacBook.

Så hvis du står og skal vælge mellem et computerlån eller en afbetalingsaftale, er det vigtigt, at du er forskellen mellem disse to typer af finansiering bevidst, da det kan være katastrofalt, hvis du pludselig mister din MacBook midt i uddannelsen - især, hvis det er op til eksamen.

Men er du bare denne forskel bevidst, så er det muligt at vælge mellem en MacBook finansieret med et computerlån eller ved køb på afbetaling. Når der skal kigges på de økonomiske forskelle mellem de to finansieringstyper, så er det bedste sted at spotte, hvad er den bedste deal, at kigge på størrelsen af ÅOP. ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent, og aftalen med den laveste ÅOP vil typisk være det bedste valg for dig. ÅOP er når aftales gebyrer og omkostninger sammen med finansieringsaftalens debitor omregnes til en samlet procentsats. Derved kan samtlige omkostninger på forskellige finansieringstyper sammenlignes direkte.

Derudover skal du på tværs af de to finansieringsformer forholde dig til, hvor meget din økonomi tillader, at du kan betale tilbage i de månedlige ydelse på den pågældende MacBook. Det kan nogen gange godt være en svær balancegang. Der skal jo også være råd til andre ting i budgettet. Men det er også vigtigt, at den pågældende aftale ikke strækkes over for lang tid, da en gammel og udtjent MacBook med restgæld ikke er en optimal situation at stå i som studerende. Generelt er det smart at få løbetiden på finansieringsaftalen til at matche den forventede levetid på den MacBook, du vil købe. Hvis du ikke ved, hvad du skal vælge, så er en god tommelfingerregel, at du skal forvente at afskrive den over 5 år.

Valg af MacBook Air eller MacBook Pro til uddannelsen?

Når behovet er afklaret og der er taget stilling til evt. finansieringsform, så skal du som studerende tage stilling til, hvilken MacBook du skal købe. For er det en MacBook Air eller en MacBook Pro, der er en mest velegnede maskine for dig, når du skal udføre skolearbejdet?

MacBook Air og MacBook Pro er begge populære bærbare computere fra Apple, men de er grundlæggende designet til forskellige behov og brugsscenarier.

De typiske karakteristika ved MacBook Air er det slanke og lette design, som gør den ideel til at have med på farten og let at have med i tasken til og fra skolen. Den er hurtig nok til de fleste dagligdags- og skoleopgaver såsom surfring på nettet, tekstbehandling, noter og billedredigering. Derudover ligger den forventede batteritid på omkring 18 timer, hvilket gør en MacBook Air særdeles velegnet til de lange studiedage.

Tager vi et kig på MacBook Pro så er der tale om en MacBook med en kraftigere ydeevne. Dette gør den meget velegnet til de lidt tungere opgaver såsom videoredigering, softwareudvikling og grafisk design. Skærmen er bedre og med en højere opløsning og en kraftigere lysstyrke, hvilket gør den ideel til grafiske opgaver. Når der kommer til batteriydelsen på en MacBook Pro, så er den kortere sammenlignet med MacBook Air. Dette skyldes primært den kraftigere processor og det større grafikkort.

MacBook til uddannelsen med eller uden studierabat?

Det drejer sig om, som studerende at få alle de studierabatter der kan opnås, da pengene som studerende kan være små. Kigger vi på mulighederne for at få studierabat på købet af en MacBook, så tilbyder Apple, Humac og Elgiganten en rabat til alle studerende, der kan dokumentere tilmeldingen til en godkendt uddannelse. Det er helt sikkert fint med studierabat, da der kan være mange penge at spare på indkøbet af en ny MacBook Air eller MacBook Pro til uddannelsen, men det hjælper sjældent ret meget, hvis udgangspunktet er en i forvejen for dyr MacBook. For i disse tilfælde vil en studierabat kun udligne prisforskellen i forhold til et billigere tilbud på en tilsvarende MacBook hos en konkurrent. Derfor bør du som udgangspunkt gå efter det billigste tilbud på MacBook-model fra en anerkendt forhandler, som scorer fornuftigt på Trustpilot, med eller uden studierabat.
Nyere Ældre