12 tips til bedre batteritid på din iPad

Prøv disse smarte tips, hvis du godt kan bruge lidt længere batterilevetid på din iPad.

En af de store styrker ved en iPad er, at den giver dig mange timers sjov og underholdning på en enkelt opladning. Men det er ikke helt ligegyldigt, hvordan du bruger din iPad, hvis du gerne vil have mest muligt ud af batteriet.

Så uanset hvilken model eller årgang, din iPad er, så har vi her samlet en række tips til dig, der kan være med til at sikre, at du kan forbedre batterilevetiden på din iPad.

Du kan nemlig sagtens have stor glæde af selv en ældre iPad. For Apple er heldigvis rigtig god til at understøtte selv ældre modeller af iPad med både software- og sikkerhedsopdateringer. Derfor er det også oplagt, at du kan genbruge din gamle iPad, så den ikke bare kommer til at ligge og samle støv i en skuffe.

Hvem ved, måske du ligefrem kan vække din gamle iPad til live igen, men vores tips til bedre batteritid. Så kan du også altid overveje, om du vil prøve at opdatere din gamle iPad til det nyeste iPadOS.

Batteriet på din iPad

Du vil i sagens natur opleve forskel på, om du bruger en helt ny iPad eller om du har en lidt ældre model mellem hænderne. Ikke alene vil der være forskel på, hvor længe Apple vil understøtte din iPad-model med henholdsvis software- og sikkerhedsopdateringer, men du vil også opleve, at batteriet bliver slidt under brug. Derfor kan du heller ikke forvente, at en ældre og måske lettere slidt udgave af den smarte lille tablet, kan give dig samme batterilevetid, som du vil opleve, hvis du har en helt ny model. Men det er ikke kun årgangen og modellen, der er bestemmende for, hvor lang batterilevetid, du kan forvente af din iPad. For batteriet bliver også påvirket af, hvordan du bruger din iPad.

Hvis du eksempelvis spiller meget krævende spil for fuld lysstyrke eller bruger en tung app til videoredigering, vil du opleve, at batteriet på din iPad bliver afladt forholdsvis hurtigt. For det kræver sit af din iPad, når du bruger den intensivt og specielt hvis der er tale om tunge programmer. Dette ved de fleste af os og vi er derfor godt klar over, at denne måde at bruge iPad'en på, vil medføre, at den rimelig hurtigt skal sluttes til en stikkontakt.

Det er dog ikke altid, at du med det samme kan sætte fingeren på, hvad der er årsagen til, at din iPad mister strøm på batteriet i en fart. For det kan være, at selve årsagen skal findes i en skjult baggrundsproces eller at en app, du bruger, er dårligt programmeret. 

Hvis du af den ene eller den anden årsag oplever, at din iPad mister for hurtigt strøm, så har vi samlet en række tips til dig. Disse kan også bruges, hvis du ikke oplevet et problem, men bare gerne vil forbedre batterilevetiden generelt på din iPad.

Tip nr. 1: Kun 80% opladning

Det kan måske lyde helt skævt, men vi mener det faktisk, når vi siger, at du skal overveje kun at lade batteriet til din iPad til 80% i stedet for de maksimale 100%. Grunden er, at det er meget stressende for batteriet, når det bliver ladet fuldt op hver gang. Det er også grunden til, at de nyeste modeller af iPads (henholdsvis M4 iPad Pro og M2 iPad Air) har mulighed for at du kan vælge, at de skal stoppe med opladningen, når batteriet er på 80% kapacitet. Det giver dig stadig meget batterilevetid, for det svarer ´nogenlunde til 8 timers surfing eller streaming.

Så kan du altid vælge at oplade helt op til de 100% hvis du står og skal ud på en længere tur, hvor du har behovet for et helt fuldt batteri på din iPad. Det sker der ikke så meget ved, hvis du blot husker, at det ikke er optimalt med en fuld opladning hver gang du forbinder din iPad med stikkontakten.

En anden fordel ved at stoppe opladningen ved 80% i stedet for de 100% er, at det er indtil 80% kapacitet, der giver dig den hurtigste opladning. Tiden for at lade op fra de 80% til de 100% på batteriet kan sagtens tage dobbelt så lang tid. Dette siger også noget om, hvor meget det stresser dit batteri, hvis du vælger at lade det fuldt op hver gang.

Tip nr. 2: Brug mørk tilstand

Da Apple lancerede iOS 13, blev vi præsenteret for Dark Mode på dansk oversat til mørk tilstand. Vælger du at slå denne tilstand til, vil du opleve en lille forbedring på batterilevetiden på din iPad. Det skyldes, at den generelt har en laverer lysstyrke på skærmen, hvilket kræver mindre strøm end den normale lyse tilstand. 

Hvis du har en iPad Pro M4, vil du opleve, at aktiveringen af mørk tilstand vil forlænge batterilevetiden på din iPad betydeligt, da den store OLED-skærm slukker for pixels. 

Sådan aktiverer du mørk tilstand til på din iPad

Hvis du gerne vil gøre brug af dette tip, kan du slå mørk tilstand til på følgende måde:
  1. Åbn din iPad
  2. Gå til Indstillinger 
  3. Vælg herefter Skærm & lysstyrke
  4. Derefter vælges Mørk for at slå funktionen Mørk til
På samme måde kan du herunder også vælge Lys, for at slå den mørke tilstand fra igen.

Tip nr. 3: Tjek batteriforbrug på dine apps

Som nævnt ovenfor, er der forskel på, hvor meget de forskellige apps dræner batteriet på din iPad. Derfor kan det være en god idé, at du holder lidt øje med, om du har nogle apps, der suger lidt for kraftigt på batteriet. 

Det kan være, at du allerede kender tippet med at deaktivere de apps, der bruger for meget strøm. Det kan vi kun tilslutte os, men først skal du finde frem til, hvilke apps, der er tale om. 

Sådan tjekker du batteriforbrug på dine apps på iPad

Hvis du gerne vil have et overblik over, hvilke apps, der bruger mest af batteriet på din iPad, kan du gøre det på følgende måde:
  1. Åbn din iPad
  2. Gå til Indstillinger 
  3. Vælg herefter Batteri
  4. Her kan du se, hvilke apps der bruger mest batteri
Du har nu mulighed for, at deaktivere de apps, som bruger meget batteri. Hvis du er på farten og virkelig skal spare på strømmen på din iPad, kan du godt gå groft til værks og deaktivere alle de apps du ikke skal bruge lige nu. For du kan altid aktivere dem igen, næste gang du får mulighed for at lade din iPad op. 

Hvis du derimod vil lave en oprydning i apps, der skal holde i længde, kan du med fordel kigge på listen over apps. Så skal du afveje, hvor meget strøm de suger på dit batteri og holde dette op imod, hvor meget du bruger appen. Hvis der er tale om apps, der er vigtige for dig, skal du naturligvis ikke deaktivere dem. Men finder du nogle apps på listen, som du næsten ikke eller ligefrem slet ikke bruger, så kan du sagtens deaktivere dem. Derved kan du spare på batteriet, uden at det kommer til at gå ud over din glæde ved at bruge din iPad.

Tip nr. 4: Brug Energisparende tilstand

Der findes en Energisparende funktion på din iPad. Denne aktiveres normalt af sig selv, når batteriet på din iPad er ved at være i bund. Det vises ved, at batterisymbolet i hjørnet er orange i stedet for grønt.  Det vil påvirke din iPad, hvis du vælger at slå denne lavenergitilstand til. For blandt andet vil du opleve, at skærmlåsen bliver sænket til 30 sekunder. Du vil også opleve, at den automatiske synkronisering af dine iCloud-fotos samt hentning af dine mails vil blive reduceret. 

Det kan være smart at slå denne tilstand til, hvis du er ude på en længere tur, hvor du ikke har adgang til et strømstik, og derfor ikke kan lade din iPad op.

Sådan aktiveres den Energibesparende funktion på din iPad

Hvis du vil bruge den Energibesparende funktion på din iPad, kan du gøre følgende:
  1. Åbn din iPad
  2. Gå til Indstillinger 
  3. Vælg Batteri 
  4. Slå skyderen til højre på Energibesparende funktion 
På sammen måde kan du selv vælge at slå den Energisparende funktion fra igen, hvis du ikke længere ønsker, at den skal være slået til.

Tip nr. 5: Deaktiver baggrundsopdatering

Der findes mange apps, der hele tiden arbejder i baggrunden, selv når du ikke aktivt bruger dem. Derfor vil disse apps også suge løs på dit batteri. Specielt YouTube og iCloud-synkroniseringer er hårde ved batteriet. Derfor kan der være meget batterilevetid hentet ved, at du vælger at deaktivere en eller flere baggrundsopdateringer på din iPad. For du kan nemlig selv vælge, om du selv vil tage stilling til, hvilke apps, der skal have lov til at opdaterer eller om du hellere vil beslutte, at ingen apps overhovedet skal have lov til at tære på dit batteri, når du ikke selv bruger dem.

Sådan deaktiveres baggrundsopdateringer på din iPad

Hvis du gerne vil benytte dig af at deaktivere baggrundsopdateringer for én eller flere apps på din iPad, kan du gøre det på følgende måde:
  1. Åbn din iPad
  2. Gå til Indstillinger 
  3. Vælg Generelt
  4. Rul ned og slå Opdatering af baggrundsapp til eller fra
Du kan selv vælge, om du vil begrænse en enkelt app eller om du vil foretage et valg, der gælder for alle dine apps på din iPad. Hvis du er langt fra en stikkontakt, kan det være en fordel, hvis du vælger, at det er alle dine apps, der skal bruge mindre strøm på baggrundsopdateringer. Men er du ved at indstille din iPad, så den passer til dig og dit forbrug, kan du vælge og vrage mellem de forskellige apps. For det kan være, at du allerede er bevidst om, hvilke apps, der ikke lige behøver at opdatere løbende, for at du kan få det maksimale ud af din daglige bruge af din iPad.

Tip nr. 6: Vær opmærksom på mobildata

Hvis du har en iPad der bruge mobildata, kan dette også være med til at suge meget på dit batteri. For har du eventuelt opdateringer og downloads, der bruger af 5G netværket, kræver det meget af din iPad. Det vil du også kunne se på batteriet. Det kan derfor være en god idé at du holder lidt øje med, hvordan din iPad bruger mobilnetværket.

Sådan kontrollere du dataforbruget på din iPad

Vil du gerne vide hvilke apps der bruger mest af dine data og derved belaster batteriet på din iPad, kan du kontrollere dette således:
  1. Åbn din iPad
  2. Gå til Indstillinger 
  3. Vælg Mobildata
  4. Her kan du se de største syndere og vælge hvilke apps, der skal deaktiveres
Hvis du vælger at deaktivere enkelte apps adgang til at bruge af din mobildata, kan du spare en del batteri på din iPad, når du er på farten. Du kan altid ændre dit valg, hvis du har fået deaktiveret for mange apps til, at du stadig kan bruge din iPad optimalt.

Tip nr. 7: Indstil Auto-Lock

Når det kommer til en af de største strømslugere på din iPad, så er det selve skærmen. For jo mere lys du har på din skærm, jo mere batteri kræver det. Det mest ærgerlige strøm at bruge, er det strøm, du ikke får noget for. Med det mener vi, at det er ærgerligt, hvis din iPad bruger meget strøm på at holde skærmen igang, hvis du ikke ser på den. Dette kan du løse ved at indstille Automatisk lås (Auto-Lock) på din iPad.

Sådan indstilles Auto-Lock på din iPad

Hvis du gerne vil undgå, at din iPad ligger med tændt skræm, når du ikke bruger den, kan du indstille Automatisk lås på følgende måde:
  1. Åbn din iPad
  2. Gå til Indstillinger 
  3. Vælg Skærm og lysstyrke
Her kan du selv indstille hvor længe der skal gå, inden din iPad automatisk låser og derved lukker for skærmen. En god tommelfingerregel er ca. 2 minutter.

Tip nr. 8: Slå automatisk lysstyrke fra

I det næste råd bevæger vi os stadig i tips, der har med skærmen på din iPad at gøre. Din iPad har nemlig en funktion, der sørger for, at lysstyrken på skærmen hele tiden tilpasser sig, hvilket lys du befinder dig i. Det sker via lysstyrkesensorer der er med til automatisk at justere skærmens lysstyrke. Det kan dog stjæle rigtig meget strøm fra batteriet. Denne funktion er som standard slået til, men du kan nemt slå den fra.

Sådan slår du automatisk lysstyrke fra på din iPad

Vil du gerne spare lidt på batteriet ved at slå automatisk lysstyrke fra på din iPad, kan du gøre det på følgende måde:
  1. Åbn din iPad
  2. Gå til Indstillinger 
  3. Vælg Tilgængelighed
  4. Herefter vælges Skærm og tekststørrelse
Her kan du selv slå funktionen til og fra efter behov.

Tip nr. 9: Brug Night Shift rigtigt

Apple har givet os funktionen Night Shift, som reducerer mængden af hvid på skærmen af din iPad. Den mørke baggrund, der kommer i stedet, kræver meget mindre batteri end den hvide. Så det kan være en god idé at bruge Night Shift, hvis du gerne vil spare på batteriet. Men det er ikke en funktion, du bare kan bruge ukritisk. For befinder du dig eksempelvis udendørs, så vil du opleve, at det kan være vanskeligt at se og læse på din iPad, hvis du har Night Shift aktiveret. Derfor kan mange have tendens til at skrue højere op for skærmlysstyrke, hvilket igen bruger mere batteri.

Så brug gerne Night Shift, hvor det giver mening for dig, men slå også funktionen fra igen, hvis de påvirker brugen af din iPad.

Sådan aktiveres Night Shift på din iPad

Vil du gerne slå funktionen Night Shift til og fra på din iPad, kan du gøre det her:
  1. Åbn din iPad
  2. Gå til Indstillinger 
  3. Vælg Tilgængelighed
  4. Herefter vælges Skærm og lysstyrke
  5. Vælg Night Shift
Nu kan du selv vælge, hvornår du vil have en hvid baggrund på skærmen af din iPad og hvornår det giver god mening, at du brugere en mørk baggrund.

Tip nr. 10: Brug flytilstand

Det er ikke kun, når du befinder dig i en flyver, at flytilstand på din iPad giver mening at bruge. For du kan sagtens vælge at bruge denne funktion i hverdagen og derved forlænge batterilevetiden på din iPad. Og der kan være tale om en betydelig forlængelse af din batterilevetid, når du bruger flytilstand. For funktionen forhindrer din iPad i at bruge WiFi- og mobilforbindelser. Det vil med andre ord sige, at din iPad hverken kan opdaterer apps, kommunikerer med Apples servere eller synkroniserer dine iCloud-data i baggrunden. Derved også sagt, at du ikke skal slå flytilstand til, hvis du har behov for at være online på din iPad. Så brug funktionen, når det giver mening for dig og ikke forstyrrer brugen af din iPad.

Sådan aktiveres flytilstand på din iPad

Hvis du gerne vil spare lidt på både mobildata og batteri, kan du slå flytilstand til på din iPad ved at gøre følgende:
  1. Åbn din iPad
  2. Åbn Kontrolcenter
  3. Tryk på knappen Flyfunktion
Herved kan du aktivere eller deaktivere flytilstanden på din iPad efter behov.

Tip nr. 11: Sluk noget oftere

Dette tip giver næsten sig selv, men vi tager det med alligevel. For vi er nok flere, der har godt af at få genopfrisket, at det er en god idé, hvis vi slukker for vores elektronik en gang imellem. Både for at give os selv en pause, men også for elektronikkens skyld. For ved at slukke for din iPad i stedet for blot at lade den gå i dvale tilstand giver du den en tiltrængt pause og sparer på batteriet. For hvis du blot lader din iPad gå i dvale, vil der stadig være aktivitet på den, selvom du ikke lige kan se det. Den vil nemlig stadig forespørge regelmæssigt på Apples tjenester, og apps og iCloud vil muligvis også blive opdateret. Dette medfører, at der stadig bliver brugt strøm fra batteriet, selvom du ikke bruger din iPad. Men vælger du derimod at slukke for den, vil den lukke helt ned og ikke gøre mere inden du tænder for den igen.

Sådan slukker du din iPad

Hvis du gerne vil spare strøm og give din iPad en pause, kan du med fordel vælge at slukke for den i stedet for blot at lade den gå på pause. Sådan slukkes din iPad:
  1. Hold en af lydstyrkeknapperne og den øverste knap nede
  2. På skærmen vises Sluk mærket
  3. Træk i mærket
  4. Vent i 30 sekunder, mens din iPad slukker
Det kan være en fordel at slukke din iPad, hvis der gå mere end et par timer før du får behov for at bruge den igen. Herefter kan du blot tænde den igen og bruge den, som du plejer.

Sådan tænder du din iPad

Har du slukket din iPad helt, er det nemt at tænde den igen, når du skal bruge den. Du skal blot gøre følgende:
  1. Hold den øverste knap nede
  2. Slip knappen når Apple-logoet vises
  3. Efter et par sekunder er din iPad tændt igen
Nu er du klar til at arbejde videre på din iPad.

Tip nr. 12: Udskift batteriet

Hvis du oplever, at batteriet på din iPad ikke leverer en tilfredsstillende batterilevetid og de ovenstående tips ikke rigtig batter, så kan det være at batteriet er for slidt eller ligefrem beskadiget. Så bør du overveje, om det ikke er på sin plads at skifte batteriet ud. I samme ombæring bør du også overveje, om din iPad er i en stand, hvor det kan betale sig, at du smider penge efter en reparation eller du i stedet bør overveje at købe en helt ny eller en lettere brugt iPad. Ligegyldigt om løsningen er, at du skal indlevere din iPad til reparation eller købe en anden, bør du altid lave en sikkerhedskopi af oplysningerne på din iPad inden du gør noget. Derved sikrere du dig, at du har en aktuelt kopi af alle dine data.
Nyere Ældre