Hvordan kopierer og indsætter jeg indhold på en Mac?

Vi gennemgår mulighederne for copy og paste i macOS og viser hvordan det kopierede indholdet får samme format som det omgivende indhold.

Nogle af de meste benyttede værktøjer på Mac er Klip og Indsæt til at flytte tekst, billeder og andre objekter rundt i apps på skærmen.

Når der skal kopieres tekst fra et dokument til et andet, så opstår behovet for tilpasning af formatet på det kopierede indhold til formateringen i det eksisterende dokument.

Hvad er tekstformatering?

Formateringen i en tekst i eksempelvis et Word-dokument indeholder følgende deleelementer:
  1. Skrifttype og skriftstørrelse.
  2. Tekstfarven.
  3. Afsnit og linieafstand.
  4. Punkttegn og nummerering.
  5. Indrykning.

Hvad er kildeformatering og destinationsformatering?

Kildeformatering er tekstformateringen i den tekst, som man ønsker at kopiere tekstindholdet fra, og denne kildeformatering bevares uændret til det hoveddokument som tekstindholdet kopieres til, hvis der ikke gøres noget aktivt.

Destinationsformatering er tekstformateringen i det tekstdokument, som man ønsker at kopiere tekstindholdet til, og ønsker man at det kopierede tekstindhold skal have samme format som det dokument tekstindholdet indsættes i, så skal kildeformateringen ændres til at matche destinationsformateringen.

Automatisk eller manuel tekstformatering?

Manuel tekstformatering sker, når man laver en almindelig Klip og Indsæt af tekstindhold i et dokument på sin Mac. Automatisk tekstformatering er, hvor man under Klip og Indsæt-processen af et tekstindhold på sin Mac også sørger for at kildeformateringen automatisk ændres til destinationsformateringen i det primære dokument.

Automatisk tekstformatering sparer tid og ressourcer ved gentagne opgaver og samtidig sikrer det automatiske formateringsværktøj ensartethed og overholdelse af regler. Manuel tekstformatering derimod sikrer brugeren mere fleksibilitet og muligheder for manuelle tilpasninger af formatet.

Generelt så fungerer automatisk tekstformatering bedst, når der arbejdes med faste skabeloner og gentagne strukturer i et tekstdokument.

Sådan kopieres og indsættes tekstindhold med manuel tekstformatering i macOS

Når man vil kopiere og indsætte tekstindhold fra en placering til en anden på en Mac uden at ændre kildeformateringen, er det nemmest at benytte disse tastaturgenveje:
  1. Lav en makering af tekstindholdet, der skal kopieres, med med venstre knap på trackpad eller mus - skal alt indholdet kopieres/flyttes så tryk på Command + A.
  2. Tryk nu på Command + C for at kopiere indholdet til Udklipsholderen i macOS. og skal indholdet flyttes, så tryk på Command + X for at klippe.
  3. For at indsætte det kopierede indhold fra Udklipsholderen i macOS, så vælg den placering som indholdet skal kopieres/flyttes til og tryk på Command + V.
Nu er tekstindholdet kopieret/flyttet til den nye destination med bevaring af kildeformateringen, og evt. tekstformatering skal ske manuelt.

Sådan kopieres og indsættes tekstindhold med automatisk tekstformatering i macOS

Når man vil kopiere og indsætte tekstindhold fra en placering til en anden på en Mac og samtidig bevare destinationsformateringen, er det nemmest at benytte disse tastaturgenveje:
  1. Lav en makering af tekstindholdet, der skal kopieres, med med venstre knap på trackpad eller mus - skal alt indholdet kopieres/flyttes så tryk på Command + A.
  2. Tryk nu på Command + C for at kopiere indholdet til Udklipsholderen i macOS. og skal indholdet flyttes, så tryk på Command + X for at klippe.
  3. For at indsætte det kopierede indhold fra Udklipsholderen i macOS, så vælg den placering som indholdet skal kopieres/flyttes til og tryk på Command + V + Shift.
Nu er tekstindholdet kopieret/flyttet til en ny destination og i forbindelse med den automatiske tekstformatering, har kildeformatet nu samme tekstformat som destinationsformatet.

Flere genveje til Mac

For flere genveje til Mac, kan du med fordel udforske de andre tastaturgenveje, som vi tidligere har omtalt. Du kan blandt andet finde hjælp til at lave underholdende og udtryksfulde emojis, mens du skriver på din Mac.
Nyere Ældre