Kom godt igang med Ordbogen på Mac

 

Apples Ordbogs-app i macOS er et nyttigt og tilmed gratis stykke hjælpeværktøj, hvis du skriver mange og lange tekster på din Mac.

Selvom du er særdeles stærk i det skriftlige og har et stort og veludbygget ordforråd, så kan der med mellemrum opstå situationer, hvor du får behov for at finde ud af betydningen eller udtalen af et ord.

I disse situationer er Apples Ordbogen på Mac særdeles handy, da ordbogs-appen let kan hjælpe dig med at finde definitioner af ord og udtryk fra forskellige kilder.

Med vores lille brugerhåndbog til Ordbogen på Mac kommer du hurtigt i gang med at benytte den smarte tekst-app.

Hvilke kilder benytter Ordbogen på Mac?

Den danske udgave af Apples Ordbogs-app til Mac bruger følgende tre kilder:
  • Politikens Nudansk Ordbog
  • Apple-ordbog
  • Wikipedia

1. Politikens Nudansk Ordbog

Politikens Nudansk Ordbog er en populær dansk ordbog, hvor der kan findes forklaringer på danske ord og deres anvendelse. Ordbogen er især populær blandt studerende og professionelle journalister og tekstforfattere.

2. Apple-ordbog

Apple-ordbogen er fyldt med forklaringer på Apples egen teknologi og produkter, som er et hurtigt opslagsværk, når der skal bruges en nyttig beskrivelse eller forklaring på et produkt fra Apple.

2. Wikipedia

Wikipedia er nok velkendt af de fleste som et nyttigt værktøj, når der skal søges informationer omkring alt mellem himmel og jord. Wikipedia-udgaven i Ordbogen på Mac leverer beskrivende og nyttige forklaringer og ditto billedmateriale.

Hvilke funktioner tilbyder Ordbogen på Mac?

Apples Ordbogs-app tilbyder to grundlæggende funktioner plus det løse, hvor brugeren slå ord op direkte i Ordbogen og muligheden for at slå et ord på direkte i en app eller på en hjemmeside.

Hvordan starter jeg Ordbogen på Mac?

Du kan åbne Ordbogen via Launchpad ved at klikke på Launchpad-ikonet i Dock eller ved at trykke på Launchpad-genvejen på tastaturet, som sidder til højre for genvejen til skærmbelysningen.

Hvordan bruger jeg Ordbogen i en app eller på en hjemmeside?

Den mest handy og smarte funtkion i Apples Ordbogs-app er muligheden for at slå et ord på direkte i en åben app eller på en åben hjemmeside. Når du ønsker at benytte Ordbogen via opslag for at slå et ord op hurtige i en app eller på en hjemmeside, skal du benytte den indbyggede Slå op-funktionen i Apples Ordbogs-app, og det gør du med disse enkle trin:
  1. Markér det ord, som du vil se opslagsordet for.
  2. Højreklik på ordet.
  3. En menu kommer nu frem, og du skal klikke på Slå "ord" op.
Det kræver kun to klik med musen eller trackpad'en for at se definitionen af det ord, du ønsker at slå op i Ordbogen på Mac. Denne funktion kan anvendes næsten overalt i macOS, bortset fra på hjemmesider og i apps, der undertrykker din højrekliksmenu, som for eksempel Google Docs eller spil.

Hvordan laver jeg et opslag direkte i Ordbogen på Mac?

Først skal du åbne Apple Ordbogs-appen på din Mac, som beskrevet i "Hvordan starter jeg Ordbogen på Mac?" Herefter skal du skrive et ord eller udtryk i søgefeltet i øverste højre hjørne i Ordbogs-appen på Mac, hvorefter du fremkalder søgeresultatet ved at trykke på Enter på tastaturet.

Kan jeg udskifte og tilføje nye ordbogskilder i Ordbogen på Mac?

Ordbogs-appen på den dansk Mac trækker som udgangspunkt på de tre førnævnte kilder: Politikens Nudansk Ordbog, Apple-ordbog og Wikipedia. Det er dog også muligt at tilføje nye ordbogskilder eller udskifte de gamle, hvis du ikke er tilfredse med disse eller ønsker flere ordbogskilder at vælge imellem. Måske har du en favoritkilde, som du ofte benytter, når du skriver på din Mac, så kan det være smart at tilføje den som ordbogskilde i Ordbogs-appen på din Mac.

Hvordan udskifter og tilføjer jeg en ordbogskilde i Ordbogen på Mac?

Du kan udvide listen med ordbogskolder i Ordbogen på Mac, og du kan også undertrykke en eksisterende ordbogskilder i appen. For at tilpasse ordbogskilder i Apples Ordbogs-app til Mac skal du følge disse trin:
  1. Åbn Ordbogen på din Mac, som vi tidligere har beskrevet.
  2. Klik på Ordbog i menulinien ved siden af Apple-logoet.
  3. Vælg nu Indstillinger.
  4. Nu fremkommer en liste med mulige Ordbogskilder.
  5. Sæt et flueben ud for de Ordbogskilder, som du vil tilføje.
  6. Fjern fluebenet ud for de Ordbogskilder, som du evt. vil fjerne.
  7. Hvis du øsnker at ændre rækkefølgen på Ordbogskilderne, så kan du flytte rækkefølgen og prioritere med musen eller trackpad på din Mac.
De kilder, som du vælger her, afgør hvilke kilder, der bliver vist i Ordbogen, og når du slår ord op, og i den prioriterede rækkefølge, som du har valgt på Ordbogskilderne.

For flere informationer henviser vi dig til Brugerhåndbog til Ordbog til Mac på Apples hjemmeside, hvor du også finder valgmuligheder alt efter hvilken version af Mac-styresystemet, du benytter, fra macOS High Sierra til macOS Sequoia 15.

Nyere Ældre