Opfører din Mac sig underligt, så er den måske blevet inficeret med malware og virus. Se hvordan du fjerner evt. utøj på din Mac.
Mac-malware og Mac-virus er en sjælden ting, men når det så sker, så er der behov for, at du som ansvarlig Mac-brugere reagerer resolut for at løse problemet, så der ikke sker stor skade på din Mac og for at smitten overføres til andre enheder på samme netværk.
Vi guider dig til, hvordan du opdager virus og malware på din Mac og kurerer problemet, så din enhed bliver virusfri igen.
Hvad er virus og malware?
Virus og malware refererer til skadelig software designet til at inficere og beskadige computere og systemer. En virus er et program eller en algoritme, der kan ødelægge eller forstyrre computerens normale funktioner. Malware, en forkortelse for "malicious software", omfatter en bred vifte af ondsindet software, herunder virus, orme, trojanere, spyware og ransomware.
Hvilken skader kan virus og malware forårsage?
Virus og malware kan beskadige computere og net på flere forskellige måder. Systemets ydeevne kan forringes og filer kan slettes fra harddisken. Derudover kan personlige oplysninger blive stjålet og brugeraktiviteten kan blive overvåget uden brugeren er klar over det. Endelig kan systemet blive låst, og der kan blive krævet en løsesum for at genåbne det. Denne type for malware er også kendt som ransomware.
Tegn på at din Mac er inficeret med virus eller malware
Her er nogle af de mulige symptomer på, at din Mac har fået vira eller malware:
- Din Mac bliver pludselig træg og langsom til at reagere og udføre operationer.
- Du finder pludselig en ny værktøjslinie i din internetbrowser.
- Når du søger på nettet, navigeres du væk fra din normale søgemaskine til en ukendt hjemmeside.
- Alle dine websøgninger indeholder pludseligt annoncer også sider som Wikipedia som er kronisk reklamefri.
- Reklamevinduer dukker op på skrivebordet på din Mac.
- Du får sikkerhedsadvarsler uden at have scannet din Mac.
- Dine kontakter modtager spammeddelelser fra din konto.
Sådan tjekker du din Mac for virus og malware
Hvis oplever et eller flere af eksemplerne fra vores ovennævnte liste på din Mac, så er der stor sandsynlighed for, at du enhed er inficeret med virus eller Mac. Så er næste skridt, at scanne din Mac for vira og malware, og det kigger vi på her.
Brug af software til at køre en virusscanning på din Mac er den mest oplagte løsning og til dette formål, har vi udarbejdet en liste med en række Mac-antivirusprogrammer, som findes i betalte og gratis udgaver.
Vi anbefaler, at du vælger det program, som du synes bedst om, hvorefter du åbner det pågældende antivirusprogram og kører en virusscanning af din Mac. Konstaterer programmet trusler med virus eller malware, så tilbyder selvsamme typisk også en løsning, som du kan bruge til at fjerne den pågældende trussel fra din Mac. Vær opmærksom på, at det kan kræve den betalte udgave af antivirusprogrammet at fjerne en trussel.
Sådan fjerner du malware og virus fra din Mac uden et antivirusprogram
Hvis din Mac har fået malware eller virus, så behøver du ikke ikke at betale for et antivirus for at fjerne truslerne. Du kan gøre det selv ved at følge vores råd her, og faktisk inkluderer Apple antivirussoftware i macOS, som overvåger din Mac for malware, blokerer for malware og fjerner det, hvis det er nødvendigt.
1. Opdater macOS til den nyeste version
En af Apples indbyggede beskyttelser i macOS mod malware og virus hedder Xprotect. Programmet scanner automatisk de filer, du downloader, og tjekker for kendt malware eller virus. Hvis det opdager noget, vil det informere dig om, at filen er inficeret eller beskadiget. Xprotect-systemet udsender en advarsel, hvis du downloader kendt malware, og instruerer dig i, hvad du bør gøre.
Xprotect virker kun med de sidste tre udgaver af macOS, hvorfor du med fordel bør opdatere din Mac til den sidste nye version under: Om denne Mac > Softwareopdatering. Hvis du kører en ældre udgave af macOS, kan du her se, hvor længe Apple understøtter din Mac.
2. Slet filen eller appen og tøm mappen Download
Hvis du mener, at din Mac er blevet inficeret med virus eller malware, efter du du har downloadet en bestemt fil eller brugt en specifik app, så bør du slette den pågældende fil eller afinstallere den pågældende app. Når du har slettet filen, så skal du slette indholdet i mappen "Download", og herefter tømme Papirkurven for indholdet.
3. Sikkerhedskopi og gendannelse af din Mac
Løser de to første forsalg ikke problemet, så kan du gendanne din Mac til fabriksindstillinger og bagefter indlæse en tidligere sikkerhedskopi af indholdet på din Mac, som ikke er inficeret med virus og malware.
Her taler vi om den ultimative metode til at komme problemer med Mac-virus og Mac-malware til livs. Bagsiden af mønten ved at benytte denne metode er, at du skal starte helt forfra med at formatere din Mac og herefter genskabe indholdet med en sikkerhedskopi - og så effektivt som det end er, så er det en tidskrævende proces, og vi anbefaler dig kun at gøre brug af metoden i yderste nødstilfælde, hvor alt andet ikke har virket.
Hvis du fremadrettet gerne vil undgå virus og malware på din Mac, så kan du med fordel benytte vores 10 vigtige sikkerhedstips til Mac.