Anmeldelse: iPhone 16 - Desværre ingen AI

Den nye iPhone 16 er hurtigere, giver en bedre kameraoplevelse, men understøtter desværre ikke Apple Intelligence i DK. 

Vi anmelder her iPhone 16 til en startpris i butikkerne på omkring 7.500 kroner for den mindste 128 GB-model. 

Plusser

  • Hurtige og smidige præstationer
  • Forbedret kameraoplevelse
  • Forbedre batteriydelse
  • Nyttig fysisk handlingsknap
  • Prisen

Minusser

  • Ingen AI understøttelse i Danmark
  • Skærmen er modtagelig for ridser

Disclaimer

Denne test og anmeldelse er udført efter gældende objektive kriterier, som vi benytter på Mac365.dk, og ingen producent eller leverandør har haft indflydelse på denne test eller konklusionerne i denne anmeldelse. 

Samlet bedømmelse

Der er ingen tvivl om, at iPhone 16 på papiret er en fremgang i forhold til iPhone 15. Apple oplyser selv, at de har gjort iPhone 16 op til 30% hurtigere end iPhone 15. Derudover har Apple også gjort meget ud af at forbedre kameraet på iPhone 16, så den kan leverer bedre og skarpere fotos og video til dig. Men træerne vokser som bekendt ikke helt ind i himlen. For selvom Apple allerede ved iPhone 15 Pro-modellerne har udviklet en ny skærmteknologi, har de ikke valgt at denne skal bruges til iPhone 16. Det er lidt skuffende. Endvidere kan alle de hypede og længe ventede Apple Intelligence funktioner ikke bruges i Danmark og der er ingen dato på, hvornår vi kan forvente at få adgang. Det er lidt trist, da AI funktionerne mange andre steder er blevet lanceret sammen med iOS 18. Dette gør også, at iPhone 16 egentlig ikke kommer med alle de spændende nyheder, som den faktisk burde. Derfor kan det godt føles som en halvlunken fornøjelse, når vi ved, at iPhone 16 egentlig burde kunne så meget mere. Med disse forbehold in mente, har vi også tidligere skrevet om, hvorvidt det kan være en god idé at springe iPhone 16 over og i stedet vente på iPhone 17, som forventes at bringe store nyheder.

Når alt dette så er sagt, skal vi lige huske på, at iPhone 16 stadigvæk er en iPhone. Det er tilmed en meget prisvenlig én af slagsen. Så står du og leder efter en udskiftning for din nuværende iPhone 15, og har du ikke helt behovet eller pengepungen til at købe iPhone 16 Pro Max, så kan iPhone 16, der byder på et forbedret kamera og en 30% hurtigere processor, være et rigtig godt køb. Vi vil kigge lidt nærmere på den nye iPhone 16 herunder.

Er iPhone 16 en opgradering værd?

Hvis du allerede er i besiddelse af en iPhone 15, er det meget naturligt, hvis du stiller dig selv spørgsmålet, om opgraderingen til en iPhone 16 faktisk er pengene værd? For det er ikke og har aldrig været helt billigt at købe den nyeste model iPhone. 

Hvis du står med iPhone 15 i den ene hånd og iPhone 16 i den anden, kan det ved første øjekast være svært at få øje på, hvad der skal tale for en opgradering. For de har begge en 6.1 tommer skærm, hvor opløsningen også er ens. For den nye iPhone 16 byder nemlig også på 1179 x 2556 pixels. Du vil heller ikke kunne mærke den helt store forskel i vægten på de to modeller, for den er næsten identisk. Hvor iPhone 15 vejer 171 gram, vil vægten på iPhone 16 kun vinde med et enkelt gram. For den har Apple fået ned på 170 gram i alt. Men det ene gram fra eller til vil nok ikke betyde ret meget for dig i din hverdag. Så det er hverken på grund af skærmen eller vægten, at du skal vælge at opgradere din iPhone 15 til iPhone 16. 

Men heldigvis er der andre ting, der spiller ind. For den nye iPhone 16 byder på forbedringer i forhold til den tidligere model. De mest oplagte grunde til, at du bør overveje at opgradere din iPhone 15 til en iPhone 16 er:
  • Forbedret kamera
  • Hurtigere ydeevne
  • Forbedret batteriydelse
  • Hurtigere opladning

Forbedret kamera og Camera Control på iPhone 16

Den nye iPhone 16 byder på det allerede velkendte dobbeltkamerasystem. Lige som ved iPhone 15 byder iPhone 16 på et 48 MP hovedkamera og en 12 MP ultrabred snapper, hvor sidstnævnte nu understøtter makrobilleder. Placeringen på kameraerne har dog ændret sig fra iPhone 15. De sidder ikke længere skrå i forhold til hinanden. De sidder i stedet lodret. Selvom kameraerne kun har skiftet plads med meget få millimeter, gør det en stor forskel under selve brugen. For ændringen af positionen fra skrå til lodret giver dig mulighed for at optage mere rumlige fotos og videoer med iPhone 16 i forhold til forgængeren iPhone 15.

Men det er ikke den eneste nyhed i forhold til tidligere modeller. For iPhone 16 byder også på nye og mere omfattende fotografiske tilstande, du kan vælge imellem, når du tager dine fotos. Disse nyheder efterligner mange af de redigeringsmuligheder, du sikkert allerede kender fra sociale medier. Derudover byder iPhone 16 også på den nye Audio Mix-funktion, som du kan bruge, når du skal optage en video.

På iPhone 16 har Apple også tilføjet en dedikeret kameraknap, som de har valgt at kalde "Camera Control". Den er placeret i højre side på iPhone 16, hvor den flugter med selve korpuset. Kameraknappen kan derfor nemt betjenes med en pegefinger, når du holder din iPhone. Knappen kan mere end blot at bruges til udløser, når du skal tage et billede. Camera Control giver dig kontrollen over kameraet i iPhone 16. For efter det første tryk, hvor kameraappen åbnes, så tilføjes der nu ekstra funktioner til Camera Control-knappen. Du skal eksempelvis kun trykke én gang for at tage et billede. Trykker du i stedet et langt tryk, er iPhone 16 klar til at optage en video. Et let tryk på knappen giver dig derimod en oversigt over de forskellige betjeningsmuligheder.

Desuden er iPhone 16 udstyret med en ny antirefleksbelægning på "Fusion"-hovedkameraet for at mindske genskin fra linsen.

Hurtigere ydeevne med A18 processor

Vi er efterhånden blevet vant til, at når Apple præsenterer en ny iPhone-model, så kommer der samtidig en nyere og hurtigere processor. Dette holder også stik med iPhone 16. For hvor iPhone 15 byder på en Apple A16 Bionic processor, er iPhone 16 udstyret med en A18 Pro processor. Det lyder som meget, at Apple springer fra A16 til A18. Apple oplyser da også selv, at det har gjort deres iPhone 16 op til 30% hurtigere end iPhone 15.

Forbedret batteriydelse

Der er også sket en lille forbedring af batteriydelsen på iPhone 16 i forhold til forgængeren. Med iPhone 16 får du et Li-Ion 3561 mAh batteri, hvor du med iPhone 15 må nøjes med et batteri på 3349 mAh. 

Hurtigere opladning

Nu er det ikke størrelsen på batteriet alene, der giver dig en lettere hverdag. Men kombinerer du det større batteri med den hurtigere opladning, kommer du helt sikkert til at opleve en forskel på den daglige brug af iPhone 15 og iPhone 16. For hvor iPhone 15 understøtter 15W opladning, understøtter iPhone 16 25W.

Formfaktor og design

Vi kan næsten ikke nævne ordet iPhone uden også at nævne ordet design. For er der noget Apple altid  har været kendt for, så er det at pakke deres produkter ind i et rigtig lækkert og indbydende ydre. Som vi kender det fra tidligere modeller, byder iPhone 16 på et ydre i aluminium med indfarvet glasbagside samt en Super Retina XDR-skærm. Modellen fås i 5 nye farver, nemlig ultramarin, grønblå, lyserød, hvid og sort. Den har de samme dimensioner som vi allerede kender fra iPhone 15 nemlig 147.6 x 71.6 mm og en tykkelse på 7.8 mm.

Software og hardware spiller perfekt sammen

Softwaren og dermed mener vi styresystemet iOS 18 giver rigtig meget til iPhone 16. Vi oplever, at Apple har lavet en god afstemning mellem softwaren og hardwaren i deres iPhone 16. Sammenspillet mellem iOS 18 og hardwaren er ganske enkelt sublim, hvor det hele spiller max som en glidende perfekt bevægelse.

Manglende Apple Intelligence understøttelse

Vi kan ikke komme ind på softwaren på den nye iPhone 16 uden at lade en bemærkning falde omkring Apple Intelligence. For du har nok allerede hørt, at der ikke er åbnet op for brugen af Apples nye AI-funktion i Danmark (og det meste af Europa). Så hvor der fra Apple er lagt op til, at mange af de fede nye ting, som iPhone 16 skal kunne give dig, falder det desværre lidt til jorden med brag i Danmark. For der er ikke sat en dato på, hvornår vi kan forvente, at få lov til at lege med alle de nye og smarte integrerede funktioner, som Apple Intelligence ellers skulle give os med iPhone 16. 

Men der er ingen grund til, at du går helt i sort over, at vi er blevet snydt her i landet. For vi har lavet en guide til, hvordan du kan få Apple Intelligence til at virke også selv om du er bosiddende i et ikke-understøttet land som Danmark. Det kræver blot, at du selv smøger ærmerne op og ikke er bange for at pille lidt ved indstillingerne på dine Apple enheder.

Hvem henvender iPhone 16 sig til?

Hvis vi ganske kort skal komme med et bud på, hvem iPhone 16 henvender sig til, så er det dig, der gerne vil have en helt ny iPhone til en fornuftig pris. For med iPhone 16 får du den nyeste model på markedet. Du er derved også sikret at Apple understøtter din iPhone med opdateringer i mange år frem. Men du skal også være opmærksom på, at du ikke får den største iPhone indenfor 16-serien. Det gælder både, hvis vi kigger på skærmen, men også hvis vi kigger på ydelse, hukommelse og kamera.

Så er du på jagt efter den nyste model af iPhone på markedet, men har du enten ikke pengepungen eller viljen til at smide alt for mange spareskillinger efter investeringen, så er iPhone 16 måske lige det du leder efter.

Er iPhone 16 pengene værd?

Startprisen på iPhone 16 er omkring 7.500 kroner for den mindste model, der har et lager på 128 GB. Den fås også med et lager på 256 GB og 512 GB. Det er den billigste iPhone i 16-serien, men det hænger selvfølgelig også sammen med at det er den mindste. I den anden ende af skalaen finder vi iPhone 16 Pro Max, der har en startpris på over 11.000 kr.

Det helt store spørgsmål er så, om iPhone 16 er pengene værd. På den ene side ja, for du får en helt ny og sidste nye model iPhone. Men det er som sagt også den mindste af de nye modeller og du får ikke det samme på hverken ydeevne eller kamerafronten, som du får med iPhone 16 Pro Max.

Som tidligere nævnt har Apple sørget for at du med iPhone 16 får en forbedret kameraoplevelse sammenlignet med iPhone 15. Derudover har batteriet haft lettere vokseværk, og processoren er ifølge Apple selv opgraderet betydeligt. Men det trækker altså ned i der samlede billede, at vi i Danmark ikke får adgang til Apple Intelligence. For mange af de ventede og hypede nyheder omkring iPhone 16 er altså koblet op på Apples AI satsning.

Så om Apple iPhone er pengene værd - og ikke mindste er værd at opgradere din iPhone 15 for - vil vi lade være op til dig selv. Hvis din iPhone er så slidt, at den alligevel står for en udskiftning, vil vi helt klart svare ja. For så er iPhone 16 en ny iPhone til en fornuftig pris. Men kan din iPhone 15 sagtens klare et år eller mere endnu, skal du måske vente og i stedet satse på iPhone 17.
Nyere Ældre