Apple understøtter ikke mere min Mac, hvad gør jeg?

Er du glad for din gamle Mac, selvom Apple er stoppet med udsende opdateringer til den, så kan du bringe den til live igen med disse tricks.

Selvom din Mac har nogle år på bagen, så kan den hardwaremæssigt stadigvæk være fuldt funktionsdygtig, selvom Apple er stoppet med at udsende funktioner- og sikkerhedsopdateringer til macOS, hvilket typisk også betyder, at Apple lukker adgangen til App Store. For selvom Apple er gode til at understøtte deres Macs længe, kan du sagtens havne i den situation, at du har en Mac, der virker godt, men ikke længere er understøttet.

Du kan selvfølgelig vælge, at købe en ny Mac som erstatning for din gamle enhed, men produktionen af en ny Mac-computer kan have ganske store miljømæssige omkostninger.

Du kan kan i stedet vælge at skåne miljøet ved at forlænge levetiden på din gamle Mac med installation af et nyt og opdateret styresystem, så kan den sagtens køre mange år endnu uden at udgøre en potentielt sikkerhedsrisiko, når du samtidig supplerer op med et godt antivirusprogram.


Vælg det rigtige styresystem til din gamle Mac

Mange vælger at gå med OpenCore Legacy Patcher, der er et projekt, som gør det muligt at installere de nyeste macOS-versioner helt op til macOS Sequoia - selv på rigtig gamle Mac-modeller. Denne løsning er naturligvis en mulighed, men der medfølger en masse potentielle problemer som:
  1. Opsætningen er kompleks, og det kræver en del tekniske snilde, og gjort forkert kan det medføre systemproblemer.
  2. Stabilitetsproblemer er noget som mange bruger melder om, da der godt kan opstå fejl og kompatibilitetsproblmer med nogle udgaver macOS.
  3. Risikoen for systemfejl er overhængende, og risikoen for at din Mac bliver utæt som en si sikkerhedsmæssigt er overhængende.
  4. Apple yder ikke support til OpenCore Legacy Patcher, der er et community-drevet projekt, hvilket kan medføre ustabilitet og opstartproblemer på din Mac.

Hvilket styresystem skal du vælge som erstatning for macOS?

Du kan med fordel vælge en Linux-distribution, hvor der findes nogle stykker, der til forveksling minder om brugerfladen i macOS, så du med det samme vil føle dig hjemmevant på din Mac

Hvad er Linux og er det sikkert?

Linux er et open source-operativsystem, der bruges på mange typer enheder herunder også computere, hvor open source betyder, at kildekoden er frit tilgængelig, så enhver kan tilpasse og foretage forbedringer af systemet.

Der findes mange distributioner, også kendt 'distros', herunder Ubuntu, Fedora, Debian og mange flere. og Linux fungerer ofte overraskende godt på ældre computere, da systemet ikke er specielt ressourcekrævende.

Med hensyn til om Linux er sikkert, så anses det generelt for at være et sikkert styresystem, da det på grund af den mindre udbredelse ikke er så udsat for malware og virus som eksempelvis Windows. 

Sikkerhedsopdateringer udsendes ofte, og de fleste Linux-distributioner har et stramt adgangskontrolsystem, der begrænser adgangen til kritiske filer og funktioner.


Elementary OS er den oplagte erstatning for macOS

Elementary OS - Kilde: elementary OS

Linux-distributionen elementary OS er med det dedikerede Pantheon-skrivebordslayout en oplagt valg som erstatning for macOS på din Mac. Ifølge den officielle dokumentation, der medfølger, så er systemet beregnet til at være en tankevækkende, dygtig og etisk erstatning for macOS.

Oprindeligt så startede elementary OS ud som en næsten identisk kopi af macOS, men nu er systemet blevet mere voksent, og kan sagtens stå på egne ben, og med flere af sine funktioner, er det faktisk en forbedring i forhold til mange ældre udgaver af macOS.

Skrivebordslayout med en flot launcher-dock

Standardlayoutet har en flot launcher-dock, som elementary OS er bygget op omkring. Docken fungerer samtidig som proceslinie. Derudover har består Linux-distributionen af en startmenu og et handlingscenter, der sidder øverst på skærmen, og som virker ret velkendt, hvis man skærver til macOS.

Enkel og velfriseret brugerflade

Brugergrænsefladen er ren og enkelt med en centralt placeret indstillings-app samt en masse forudinstallerede apps, der er flotte og velpolerede.

Den indbyggede standard browser i elementary OS hedder Epiphany, og ligner til forveksling Safari fra macOS, og føles i praksis også ret meget som Safari. 

Et pegefelt der spiller maks

Er du i forvejen vant til og glad for pegefeltet på din MacBook, så vil du med det samme kunne nikke genkendende til pegefeltet i elementary OS, som understøtter en lang rækkevelkendte bevægelser fra macOS.

Kræver ikke ret mange ressourcer

Afviklingen af elementary OS på din Mac ligger ikke beslag på ret mange ressourcer, da det i praksis for det meste kan klare sig med at bruge omkring 1GB RAM af hukommelsen, når det er i brug. 

Sammenligner vi hukommelsesforbruget med nyere udgaver af macOS, også ældre udgaver, så er det rystende lidt, at det kræver at holde elementary OS kørende på en gammel Mac med begrænsede ressourcer. 


Forskellige muligheder for brugertilpasning

Du kan som bruger foretage en rækker tilpasninger og justeringer af skrivebordsmiljøet med Pantheon i elementary OS, så du kan altså indrette skrivebordet på din Mac efter dine ønsker og behov.

Nogle mangler sammenlignet med macOS

Du kan som bruger ikke foretage lige så mange brugertilpasninger af elementary OS sammenlignet med macOS. Derudover tilbyder styresystemet ikke Spotlight-søgning og mange af de funktioner, der er tilgængelige i Finder på macOS.

Elementary OS er værd at afprøve

Hvis du ligger inde med en gammel Mac-computer, som Apple ikke understøtter mere, så er det efter vores mening en no-brainer at installere elementary OS i stedet for, da det er et super velfungerende operativsystem med en flot brugerflade. 

Selvom der er enkelte ulemper, mener vi, at denne Linux-distribution er værd at afprøve. Den er brugervenlig for begyndere og formår på imponerende vis at efterligne det visuelle udtryk og til dels også funktionaliteten fra macOS.

Kom i gang med elementary OS på Mac

For at komme i gang med elementary OS på din Mac, så skal du følge disse trin:
  1. Download ISO-filen af elementary OS på den officielle hjemmeside.
  2. Opret herefter en bootbar USB med ISO-filen på mindst 4GB (brug evt. Etcher).
  3. Lav en backup af filerne på din Mac.
  4. Genstart din Mac og hold 'Option'-tasten nede (ligger på ALT-tasten) for at vælge en opstartsdisk.
  5. Vælg nu USB-drevet indeholdende elementary OS.
  6. Følge nu installationsguiden på skærmen.
  7. Vælg nu mellem at erstatte macOS eller installere elementary OS ved siden af.
Efter afsluttet installation, kan du gå i gang med at tilpasse systemet, installere nødvendige apps og opdateres systemet.

Problemer med at læse på skærmen?

Hvis du oplever problemer med at kunne læse, hvad der står på skærmen af din Mac, bør du overveje kontaktlinser som en løsning, og vi giver dig fem fordele ved kontaktlinser fremfor briller:
  1. Udseende: Kontaktlinser ændrer ikke dit udseende, så du kan bevare dit naturlige look uden at skulle tænke på, hvordan du ser ud med briller.
  2. Frihed og komfort: Kontaktlinser irriterer ikke og dugger ikke til, som briller kan gøre, hvilket giver større komfort og frihed.
  3. Synsfelt: Kontaktlinser giver et bredere synsfelt, da der ikke er nogen rammer, der begrænser dit syn. Du kan se klart i alle retninger.
  4. Aktiviteter og sport: Kontaktlinser er ideelle til fysisk aktivitet og sport, da de ikke falder af eller bliver ødelagt under bevægelse.
  5. Mode og stil: Du behøver ikke bekymre dig om at matche dine briller med dit tøj eller tilbehør, da kontaktlinser er usynlige.

Nyere Ældre